Om Bichon Havanais

Bichon Havanais är en pigg och glad hund full av upptåg. Till sinnet är den mjuk, lättfostrad och ganska vek. En frisk Bichon Havanais blir gammal, 14 – 16 år.

Kort historia

(info från Bichon Bolognese & Havanais Club.)

Havanaisen härstammar ursprungligen från Medelhavs-området och fördes därifrån till Kuba av sjömän. Hur rasen fått sitt namn finns det två teorier om.

Den ena menar att namnet syftar på Kubas huvudstad Havanna, medan den andra menar att det är havannacigarrens färg som har gett rasen sitt namn.

I Medelhavs-området dog rasen mer eller mindre ut, medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, där den var mycket uppskattad som sällskapshund åt aristokratin.

Havanaisen kunde också, i äldre tider, påträffas bland kringresande teatersällskap och på cirkus. Skådespelartalangen har den fortfarande i blodet. Med sitt ”mjukare” psyke är den lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är en ren sällskapshund, har inga jakt- eller vallinstinkter, med andra ord, den idealiska familje- och sällskapshunden.

Kort beskrivning

Havanaisen ska vara liten och robust, men ändå elegant, som till sin kroppsbyggnad är något längre än hög. Storlek: mankhöjd 23 – 27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, silkesmjuk och tämligen åtliggande.

Havanaisen kan ha olika färger, vit- mycket sällan rent vit, beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora, avgränsade fläckar i ovan nämnda färger.

På Svenska Kennelklubbens rassida finns mycket att läsa om Havanaisen.

På svenska Wikipedia finns också mer info om Bichon Havanais.